Elizabeth Jochum er Årets Underviser på HUM

Ifølge studerende på Det Humanistiske Fakultet er dette års underviser, Elizabeth Jochum, den type underviser, som efterlader et varigt indtryk. De fremhæver i den forbindelse bl.a. hendes smittende energi og evne til at engagere de studerende i at yde deres bedste.

Lagt online: 11.02.2019

De studerende på Det Humanistiske Fakultet har valgt lektor Elizabeth Jochum fra Institut for Kommunikation og Psykologi som Årets Underviser. Elizabeth Jochum er tilknyttet uddannelsen i Kunst og Teknologi (tidligere Art & Technology); her koordinerer hun 5. semester ”Narratives og interaktion” hvor eleverne lærer at arbejde med teknologi og live performance.  Derudover underviser hun 1.-6. semester i robotic art, media art theory, oplevelsesfilosofi og forskningsmetoder. Desuden er hun involveret i Erasmus Mundus-uddannelsen: Media Arts Cultures, hvor hun både underviser og giver projekt- og specialevejledning i interaktive digitale medier og produkt- og designpsykologi.

De studerende fremhæver i forbindelse med valget af Elizabeth Jochum som Årets Underviser på HUM, at hun er en formidabel underviser, som både yder en enorm indsats i sin undervisning og for de studerende. Hun karakteriseres samtidig som en dybt passioneret person, hvis energi er smittende og inspirerende, og derudover har hun en ekstraordinær evne til at gøre studerende både nysgerrige og begejstrede for selv det sværeste fagstof. I interaktionen med de studerende sætter Elizabeth Jochum ifølge de studerende baren for kvalitet og arbejdsmoral meget højt – hvilket inspirerer dem til at yde deres bedste i undervisningen. I begrundelsen for valget af netop hende som Årets Underviser lyder det således bl.a.:

”Elizabeth er den type underviser, som efterlader et varigt indtryk! Hun er en uvurderlig del af Art & Technology, og vi kan ikke komme i tanke om andre, der fortjener nomineringen mere, end hun gør. Hun er den slags underviser, fra hvem du kan føle en brændende passion for de emner, hun formidler. Med sin levende og opmærksomhedsskabende fremtræden i foredragene, er hun i stand til at genere en interesse for de emner, som du først ikke vidste noget om.”

Spændingsfeltet mellem videnskab, teknologi og kunst

I Rendsburggade 14 er det en stolt Elizabeth Jochum, der modtager nyheden om, at det er hende, de studerende har peget på som Årets Underviser på Det Humanistiske Fakultet.

- Lige siden jeg kom til Aalborg Universitet i 2013, er jeg blevet varmt modtaget af både studerende og på uddannelsen i Kunst og Teknologi (tidligere ArT: Art end Technology). Jeg er i den forbindelse beæret over, at de studerende har nomineret mig, og jeg føler mig meget stolt over de mange kreative projekter, vi har lavet sammen, særligt de projekter, der rækker ud eksternt og har involveret partnere som Teater Nordkraft, Land-Shape Festivalen, Aalborg Teater og Dansefyrtårn Nord. Jeg føler mig også dybt privilegeret over at have været en del af udviklingen af Kunst og Teknologi-uddannelsen, som fornylig kunne fejre 10-års jubilæum.  Undervisning på AAU er en glæde, fordi universitetet opmuntrer til forskningsbaseret undervisning og giver mulighed for at udvikle nye kurser. I de seneste år har jeg udviklet nye bachelor- og kandidatvalgfag på robotic, der bygger bro mellem humaniora, kunst og teknologi. Kurserne er baseret på STEAM-principperne (Science, Technology, Engineering, Arts and Maths). Disse kurser forbereder humanistiske studerende til forskning og arbejde i det 21. århundrede, hvor viden og færdigheder inden for humaniora, mere end nogensinde før, er nødvendig i en stadig mere teknologisk og digitaliseret verden, understreger Elizabeth Jochum, hvis forskning og undervisning hele tiden ligger i et usædvanligt spændingsfelt mellem robotics og performance.

- Jeg bruger kunstneriske metoder til at studere og medvirke til at løse problemer i forbindelse med menneske-robot-interaktion, eller hvordan man gør robotter mere sociale. Det lyder måske mærkeligt, men forbindelsen mellem robotter og teatret går faktisk tilbage til oldtidens Grækenland, hvor ingeniører arbejdede med kunstneriske metoder for at vise nye teknologier og demonstrere videnskabelige principper. Jeg nyder i den forbindelse at få historien til at komme til live for mine studerende og hjælpe dem med at skabe deres egne bidrag til dette fascinerende område ved at bruge nye værktøjer og avancerede teknologier. Jeg er samtidig heldig at have fået mulighed for at arbejde sammen med kollegaer fra ingeniørvidenskab, computervidenskab samt arkitektur og design, hvilket skaber en vidunderlig synergi i klasseværelset. Mit mål som underviser er ikke at gøre kunstnere til teknologer eller teknologer til kunstnere, men i stedet at skabe et dynamisk miljø, hvor disse områder kan forenes på produktive og spændende måder.

Fakta om Elizabeth Jochum:

- Har studeret italiensk litteratur og teater på Wellesley College samt skuespil ved universitetet i Bologna
- Arbejdede fra 2001-2005 som professionel skuespiller i Boston samt var tilknyttet instituttet for musik, teater og dans på Massachusetts Institute of Technology
- Hendes ph.d.-afhandling blev til i et samarbejde mellem University of Colorado, Georgia Institute of Technology, Northwestern University School of Engineering og Disney Research
- I 2012 flyttede hun til Danmark og var med til at stifte ROCA: En forskningsgruppe inden for Robotkultur og Æstetik ved Københavns Universitet
-  I 2013 blev hun ansat på Aalborg Universitet, hvor hun i dag er lektor på Institut for Kommunikation og Psykologi
- Medlem af Aalborg U Robotics
- I foråret 2019 er hun gæsteforsker ved Human-Centered Technology Research Center ved Det Naturvidenskabelige Fakultet på University of Canberra i Australien..

Fotograf: Julia Spicina.