Det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet

Digitalisering har formet din hverdag under coronakrisen

Digitalisering har formet din hverdag under coronakrisen

Nyt forskningsprojekt med forskere fra AAU og ITU skal kortlægge det digitale liv, der er opstået som konsekvens af corona-krisen, og tegne et billede af, hvordan danskerne bruger digitale medier til at opretholde hverdagen.

Tekst: Lea Laursen Pasgaard Foto: AAU

Mens landet har været lukket ned, og vi har skullet være sammen om at holde afstand, er tusindvis af danskere tvunget til at arbejde hjemmefra og begrænse det sociale samvær til video-samtaler. For mange er hverdagen blevet digital i et hidtil uset omfang. Et nyt forskningsprojekt, "hverdagens digitalisering under corona-krisen", med forskere fra Aalborg Universitet (AAU) og IT Universitet (ITU) vil nu kortlægge, hvordan digitaliseringen former danskernes hverdag.

- Vi står midt i danmarkshistoriens største digitaliseringseksperiment og i modsætning til stort set alle andre digitaliseringsprojekter, er det her drevet af borgerne selv. Vi er alle frivillige eller ufrivillige deltagere og de erfaringer, vi gør os, vil komme til at forme enhver diskussion om, og videreudvikling af, det digitale velfærdssamfund i fremtiden, siger lektor Anders Kristian Munk fra Teknoantropologisk Laboratorium på AAU, som sammen med professor Brit Ross Winthereik fra ITU leder projektet.

Dokumentation af hverdagsoplevelser

For at finde det bredest mulige udsnit af eksempler på, hvordan danskerne har digitaliseret deres hverdag, høster forskerne data fra en række digitale platforme og leder efter mønstre i den måde, vi diskuterer coronakrisens konsekvenser på. Derefter opbygger de et arkiv af dagbøger og kvalitativt interviewmateriale med danskernes egne historier.

- Den store historie om Danmarks håndtering af Covid-19 skriver i øjeblikket sig selv på regeringens pressemøder og i nyhedsdækningen generelt. Men hvis forskningen i fremtiden skal have mulighed for at beskæftige sig med den almindelige danskers hverdagsoplevelser, så er vi nødt til at gøre en indsats nu for at dokumentere dem. Her har vi brug for danskernes bidrag, siger Anders Kristian Munk.

Casehistorier

Det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet | Aalborg Universitet | Fibigerstræde 5 | 9220 Aalborg Øst
Telefon: 9940 9940 | ssh@aau.dk | CVR nummer: 29102384 | EAN nummer: 5798000420595