UniTysk fejrer 20-års jubilæum

For 20 år siden, da AAU præsenterede efter- og videreuddannelsesforløbet UniTysk, var it-baseret fjernundervisning noget helt nyt. Men trods begyndervanskeligheder blev studiet en succes, og i dag binder kærligheden til tysk sprog og kultur stadig seks af de studerende fra første hold sammen.

Lagt online: 04.09.2017

Prøv et øjeblik at skrue tiden tilbage til 1997. Til dengang, hvor mobiltelefonen stadig havde en synlig antenne, hvor computeren stod tung og fast på skrivebordet, og hvor internettet kun havde omkring 200 danske sider. På det tidspunkt manglede landets gymnasier tysklærere, og derfor tog AAU i samarbejde med de daværende amter et innovativt værktøj i brug. Man lavede et nyt efter- og videreuddannelsesforløb, UniTysk, der var bygget op omkring it-baseret fjernundervisning. Her kunne studerende på deltid læse tysk som sidefag eller tage en bachelor- eller kandidatgrad. 100 startede på det første hold, og i dag 20 år senere mødes seks af dem stadig fire gange om året.

- UniTysk var virkelig noget nyt. Det at koble Aalborg Universitets PBL-model med en elektronisk platform, havde man ikke set før, fortæller Britta Kusk Nørgaard, der arbejdede som seminarielærer, da hun i februar 1997 mødte op til første seminar på UniTysk. Hun havde allerede en kandidatgrad i kommunikation og fik senere sidefag i tysk og sidste år også en ph.d.-grad fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Men for hende – ligesom for de øvrige fem i den oprindelige studiegruppe – handlede UniTysk ikke kun om at få nye kompetencer. Det var lige så meget en fælles kærlighed til tysk sprog og kultur, der bragte dem sammen, og som har forbundet dem lige siden.

- Jeg var gået på pension, så jeg læste tysk af ren og skær interesse. Jeg har altid været glad for tysk, og der var mange spændende emner på uddannelsen, og jeg har haft megen glæde af det efterfølgende, siger Else Rohde Larsen.

Et højt fagligt niveau

Det var dog ingen badeferie at læse UniTysk. Studierne krævede en stor indsats, og samtidig jonglerede de fleste studerende også fuldtidsjob og et familieliv.

- Jeg blev endnu gladere for mit arbejde under forløbet. Det var en berigelse for mig, forklarer Birgitte Tobiesen, som var skolelærer, da hun begyndte på uddannelsen, og som siden tog en kandidatgrad i tysk.

I dag bringer erindringerne om gruppearbejdets op- og nedture eller de første oplevelser med den nye undervisningsplatform, First Class, stadig smilet frem hos de tidligere studerende. Men det er især undervisningens niveau, der har sat sine spor.

- Vi havde undervisere, der lagde sig i selen. Annette Lorentsen fx var fænomenal til grammatik. Men vi tog også opgaverne alvorligt og gjorde noget ved det, så det gjorde underviserne generelt også, understreger Britta Kusk Nørgaard.

Begyndervanskeligheder satte sine spor

Det var dog heller ikke helt uproblematisk at være det første hold på en helt ny uddannelse.

- UniTysk blev udbudt i hele landet. Dengang var der ét weekendseminar i Aalborg i starten af semestret og et seminar hver måned i hvert af de daværende 14 amter. Det betød, at der var undervisere fra andre institutioner inde over, og det var svært at oversætte AAU’s PBL-model for dem, og derfor blev nogle af underviserne også uenige, smiler Birgitte Tobiesen.

I dag 20 år senere er UniTysk stadig en del af AAU’s efter- og videreuddannelsesprogram. Og selvom interessen for tysk generelt er dalende i Danmark, mærker faglig koordinator Jan Schlosser stadig en interesse blandt folkeskolelærere, gymnasie- og handelsskolelærere samt ansatte i private virksomheder for at tilegne sig kompetencer inden for tysk sprog, kultur og samfundsforhold.

- Typisk starter de studerende med at læse UniTysk, mens de er i job, men der findes flere eksempler på UniTysk-studerende, der fortsætter med stor succes som fuldtidsstuderende på kandidatuddannelsen i tysk. Da UniTysk nu i en årrække har været udbudt under samme studieordning, som gælder for dagsstudiet i tysk, er den faglige overgang fra UniTysk til kandidatuddannelsen i tysk på dagsstudiet blevet smidigere for de studerende. 20 år med UniTysk viser, at AAU’s problembaserede læringsmodel i høj grad også er anvendelig i en efter- og videreuddannelsessammenhæng. UniTysk er en vigtig del af det fremmedsproglige uddannelsesudbud på AAU og fungerer som en markør af, at tysk-miljøet på AAU er større end blot dagsstudiet, siger han.

Fakta:

- UniTysk blev første gang udbudt i 1997
- De første studerende afsluttede en sidefagsuddannelse i UniTysk i 2000
- Læs meren om unitysk

Billedtekst (det øverste billede): Daværende dekan, Ole Prehn,lykønskede det første hold studerende, som færdiggjorde en sidefagsuddannelse på Unitysk. Til højre for ham står Britta Kusk Nørgaard og Åse Lund.

Billedtekst: Annette Lorentsen, som i dag er institutleder på Institut for Læring og Filosofi, var en af underviserne på Unitysk.

Se listen